عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی در سیمینار سه روزه اصلاحی و آموزشی که برای مسئولین قاضی صاحبان در کندهار تدویر یافته بود و در آن رئیس ستره محکمه، معاونین ستره محکمه، معاون نظامی محکمه نظامی، سرپرست وزارت امربالمعروف، نهی عن المنکر و سمع شکایات، رئیس عمومی اداره امور، رئیس آکادمی علوم، رئیس عمومی دارالافتا، رؤسای دیوان های تمیز ستره محکمه، رؤسا و قاضیان محکمه نظامی، رؤسای محاکم مرافعه ولایات، رؤسای دیوان های مرافعه، رؤسای دیوان های محاکم شهری، قاضی صاحبان ولسوالی ها و قاضیان محاکم اختصاصی حضور داشتند، اشتراک و سخنرانی کرد.
عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی به اشتراک کنندگان سیمینار هدایات و توصیه های لازم داد، از خدمات تمام مسئولین تحسین بعمل آورد و برای اشتراک کنندگان سیمینار در مورد حکمت قضاء، حکم، اهمیت،شرف و اثبات آن در روشنایی آیات قرآن کریم و سنت های نبوی صحبت های تفصیلی نمود و گفت که رسول الله صلی الله علیه وسلم خودش قضاء می کرد، احکام شریعت را بیان می نمود، فیصله ها را تنفیذ و حدود را نافذ می کرد.
عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی، گفت که قضاء در نظام اسلامی رکن مهم است، با محاکم نفس، مال و عزت مردم حفاظت می شود، به یک ساعت نشستن به نیت عدل و قضاء الله جل جلاله (در یک روایت ثواب شصت سال و در روایت دیگر ثواب هفتاد سال) عبادت را میدهد. با قضاء فتنه و فساد از بین میرود، عدالت قایم می گردد، بقای نظام اسلامی به عدالت می آید و تقویه محاکم، تقویه نظام است.
وی افزود که اگر قضاء نباشد ظالم ظلم می کند و صدای مظلوم را کسی نمی شنود و فسادها، فتنه ها و بداخلاقی بر روی زمین مروج می شود.
عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی در رابطه به قاضیان، گفت که الله تعالی قاضیان را در روی زمین بخاطر اصلاح اخلاقی و عملی مردم مقرر کرده است، قاضی که با عدالت قضاوت نماید، الله تعالی آنرا بسیار می پسندد و در آخرت جای چنین قاضیان بهشت است، در نظام اسلامی قاضی وکیل امام است و از طرف امام برایش منشور و اصول داده می شود، قاضی صاحبان در نظام اسلامی مسئولیت بزرگ دارند تا با قضاوت عادلانه آنان اعتماد مردم بر نظام اسلامی محکم گردد و حقوق مردم مصئون بماند.
وی گفت که این احسان الله تعالی است که بخاطر تطبیق نظام اسلامی و شرعی زمینه را فراهم کرده ، در این زمانه بلند کردن دین، اسلام و شریعت، تحمل، صبر و استقامت می خواهد، علمای کرام و قاضی صاحبان عملی کردن دین، اسلام و شریعت به مردم و دنیا را آشکار ساخته اند.
وی افزود که در عملی کردن اهداف جهاد، نقش بزرگ از محاکم است و محاکم، دین و شریعت را احیا می کنند و عقیده اسلامی، تنفیذ شریعت و اخلاق اسلامی را ترویج میدهند و تمامی نظام در کنار محاکم ایستاده هستند.
جناب عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی در اخیر سخنرانی اش به تقوا، تواضع، فروتنی و عدالت در میان مردم، هدایات مهم داد و افزود که در قضا تنها رضای الله تعالی را مقصد شان قرار دهند، با قضاوت عادلانه، سبب هدایت مردم شوید، اگر قاضی به اساس عدالت ایستاده شود، الله نصرت را نصیب آن می گرداند، در رابطه به قضایای انجام شده و تجارب خود، کتابها و رساله ها را بنویسید و نشر نمایید تا در آینده قاضی صاحبان از تجارب شما استفاده کنند و قاضی صاحبان با علما و قاضیان محاسن سفید نشست نمایید و از تجارب آنان استفاده کنید، کوشش نمایید در عرصه قضا، علمای نسل جدید را تربیت نمایید و در امور قضا با یکدیگر تذکیر و مذاکره کنید، به محبوسین توجه خاص داشته باشید، محبوسین بی سرنوشت را در زندان رها نکنید، میان مدعی و مدعی علیه مساوات نمایید، در فیصله ها مراعات کسی را نکنید و با تمام ادارات همکاری نمایید.
سپس سیمینار متذکره با دعای اختتامیه از سوی عالیقدر امیر المومنین حفظه الله تعالی به پایان رسید. والسلام.
۶/محرم/۱۴۴۷ هـ ق